Followers
Sunday, October 9, 2011
Ikan Belah Belakang
Gua memang suka ikan belah belakang ni, setiap kali balik Penang, gua memang akan suruh mak gua buat lauk ni, kalau makan ngan nasi pergh..menang tak ingat sampai 2,3 kali tambah. Oleh yang demikian minggu lepas gua dah try sendiri resepi keramat mak gua dan akhirnya menjadi. Di sini gua nak share dengan semua resepi ikan belah belakang mak gua.
Bahan-bahan:
- Ikan Caru belah belakang 2,3 ekor ikut lah nak banyak mana pon
- Cili giling
- Bawang merah (3,4 biji)
- Belacan (sebesar ibu jari)
- Asam Jawa (2,3 biji)
- Kunyit serbuk
- Garam
- Gula
Cara-cara memasak:
Bawang merah, belacan, asam jawa (air asam jawa) diblender sehingga hancur, campurkan dengan cili giling, masukan garam dan gula (mengikut citarasa), gaul sehingga sebati.
Ikan caru tadi dilumur dengan garam dan serbuk kunyit (alah mcm nak goreng ikan) pastikan semua bahagian ikan kena garam kunyit. Masukkan cili yang telah dicampur dengan bahan yg telah diblend tadi di dalam lubang dibelakang ikan, perapkan selama 15 minit.
Goreng di bawah api yang kecil, (petua nk sedap, setelah ikan dimasukkan ke dalam minyak, campurkan sedikit air ke dalam kuali, masak sehingga garing.
selamat mencuba..!!!!!!!masakan simple tapi sangat menyelerakan. hahahaahaha
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nak gua pun selalu buat hehe
ReplyDeletemak gua @ nak gua?
ReplyDeletemak gua, mak gua...gua error typo haha
ReplyDelete